poniedziałek, 3 sierpnia 2009

Fruktoza

Jak wiadomo wielu dietetyków jest zdania że fruktoza to "Bezpieczny" cukier prosty. W sumie trzeba by było im przyznać racje opierając sie wyłącznie na tym że IG fruktozy
(indeks glikemiczny) jest bardzo niskie -20.
Dla przykładu ryż biały ma IG równe 82.


I własnie wczoraj znalazłem kilka faktów które zaczynają mnie niepokoić (hehe sam byłem wśród tych którzy mieli dobre zdanie o fruktozie). A więc robiono experymenty na odtłuszczonych kulturystach i sportowcach.Usunęto im z diety 300 kkal pochodzących z ryżu i zastąpiono je taką samą ilościa ale pochodzącą z fruktozy.Program treningowy itd pozostawał bez zmian.I niestety prganizm sportowców zaczał gromadzić tłuszcz. ZNów zastąpiono po jakimś czasie fruktoze ww złożonymi (ryż) i "cydownie" tkanka tłuszczowa po jakimś czasie wróciła (zmniejszyła sie) do pkt wyjścia.

ustalono że rozwiazanie tego "fenomenu" tkwi w tym że fruktoza omija w organiźmie enzym fosforofruktokinaze-1 -drogę odpowiedzialną za zamianę węgli na energie.Fruktoza po prostu w skrócie omija droge odpowiedzialną za magazynowanie cukru jako glikogenu.Zostaje ona (fruktoza) w wątrobie bezpośrednio zamieniona na tłuszcz,który wraz z krwią zostaje przeniesiony do komórek tłuszczowych organizmu.

Osobiście nie znam sie idealnie na drogach przemiany różnych rodzajów cukru na glikogen ale cos w tym co napisałem powyżej musi być.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Sample Text

 

My Blog List

Site Info

Followers

Pakernia Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template